Secretariaat: secretaris@eendracht-winterswijk.nl
Klephoorn: +31-543-522332 (bereikbaar bij activiteiten van de Klephoorn voornamelijk avonden).

SponsorKliks, gratis sponsoren!   Word Lid!

“Eendracht trotseert IJs en Duisternis”

‘De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis’ is de naam van het werk dat muziekvereniging Eendracht zaterdag 11 maart ten gehore gaat brengen in muziekschool de Boogie Woogie te Winterswijk. Het indrukwekkende stuk is een combinatie van muziek met een verhaal. Het verhaal beschrijft de ontdekkingsreis van de Admiraal Tegetthoff, een schip op zoek naar een doorvaart richting de Noordpool. Twee maanden na vertrek komt de Tegetthoff echter al vast te zitten in lagen van dik pakijs. De fanfare van Eendracht neemt u mee op expeditie.

Het werk voor fanfare en verteller is geschreven door de Nederlandse componist Harrie Janssen en is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1984 van de Oostenrijkse auteur Christoph Ransmayr. Daar waar de verteller u op de hoogte houdt hoe het staat met de reis, brengt de fanfare van Eendracht de emotie van het verhaal over. Anders dan de naam doet vermoeden is het werk niet alleen somber, maar is het juist een afwisseling tussen zware, duistere muziek en vlotte, hoopgevende delen.

Thijs Musch, dirigent van de fanfare van Eendracht, vindt het project een mooie uitdaging. “Het orkest houdt er wel van om aan het werk gezet te worden. Dit motiveert de muzikanten om er iets moois van te maken. Daarnaast denkt de vereniging graag ‘out of the box’ dus dit soort projecten wordt vaak gewaardeerd”, vertelt Musch enthousiast. Hoewel het boek in eerste instantie niet bedacht is in combinatie met muziek, is de dirigent van mening dat verhaal en muziek elkaar mooi aanvullen in dit werk. “De combinatie van een goed geschreven verhaal en indrukwekkende muziek maakt dat het publiek gelijk een totaalbeeld heeft van de benarde situatie waarin de Tegetthoff zich bevond.”

Gerben Kruisselbrink, verteller van het verhaal, sluit zich daar bij aan. “Er ligt veel emotie in de muziek, wat maakt dat je de situatie als het ware voelt. Het is dus ook aan mij als verteller om het verhaal daarop te laten aansluiten zodat het een mooi geheel wordt.” Ook hij vindt het werk een uitdaging. “Het is de kunst om het verhaal en de muziek zo op elkaar af te stemmen dat ze elkaar aanvullen. Dat is een leuk project om aan te gaan”, laat Kruisselbrink weten. Musch is blij met de verteller: “Gerben heeft natuurlijk behoorlijk wat ervaring met theater en muziek, dus ik denk dat hij heel geschikt is om dit verhaal met emotie en overtuiging te brengen.”

Op het concert van 11 maart zal niet alleen Eendracht te horen zijn, maar ook Harmonieorkest Prinses Irene uit Huizen. Zij zullen de avond openen met voornamelijk Ierse melodieën met onder andere ‘Highlights from Riverdance’ van Johan de Meij, een stuk gebaseerd op de theatershow van de traditionele Ierse stepdance. 11 maart is niet de enige datum waarop Eendracht ‘de Verschrikkingen’ uit gaat voeren. Zij doen dat nog een keer op 25 maart, maar dan in samenwerking met fanfare-orkest Union Zelhem te Doetinchem.

De kaarten voor het concert van zaterdag 11 maart 20:00 uur in de Boogie Woogie kosten €7,50 per stuk en zijn te koop bij boekhandel Kramer of te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

‘Muzikante van Eendracht bereidt zich voor om het ijs te trotseren.’
‘Muzikante van Eendracht bereidt zich voor om het ijs te trotseren.’

 

‘Muziekvereniging Eendracht tijdens hun dinerconcert afgelopen november.’
‘Muziekvereniging Eendracht tijdens hun dinerconcert afgelopen november.’